Locuri fascinante din Republica Moldova

 

Locuri autentice ce merită vizitate

Moldova te va cuceri prin frumusețea naturii, bucate tradiționale și vin incredibil, dar și prin ospitalitate. Hai să o descoperi intr-o escapadă de weekend în Chișinău.

1. Cramele Cricova și Mileștii Mici

    Republica Moldova este o ţară viti-vinicolă, plasându-se în topul celor mai importante state viti-vinicole ale lumii. Moldova este cunoscută prin renumitele şi unicele oraşe subterane, cum ar fi Cricova, situat la 11 kilometri de Chişinău și Mileştiii Mici, la aproximativ 30 km sud de Chișinău.

  În timp ce Cricova reprezintă cel mai mare complex subteran, cunoscut în întreaga lume pentru labirinturile sale imense, cu  galerii cu o lungime totală de 120 de kilometri, Beciurile subterane Mileștii Mici dețin cea mai mare colecție de vinuri din lume (peste 1.5 milioane sticle de colecție) și au intrat în Cartea Recordurilor Guiness în anul 2005.


2. Rezervaţia cultural-naturală Orheiul Vechi 

    Se află în partea de est a Republicii Moldova, la doar 60 km de capitală, în defileul stâncos al râului Răut, într-un loc de importanţă strategică, aproape de vărsare în fluviul Nistru.
   Complexul Orheiul Vechi constituie un sistem alcătuit din elemente culturale și naturale, unde sunt prezente vestigii arheologice din toate epocile cunoscute pe teritoriul Republicii Moldova și circa 200 complexe rupestre creştine.
    În limitele Peisajului Orheiul Vechi sunt documentate 20 de situri arheologice, două dintre care sunt ansambluri de proporţii deosebit de mari denumite în mod tradițional de către populația locală: Peștera și Butuceni. 
    Rezervația cultural-naturală și peisagistică este pe lista de candidați pentru a fi inclusă în patrimoniul UNESCO.


3. Mănăstirea Țîpova

     La Țîpova, pe malul stâncos al Nistrului (cca. 100 km nord de Chișinău) se găsește cea mai mare mănăstire rupestră ortodoxă din Moldova, considerată și una dintre cele mai mari din Europa.
    Mănăstirea rupestră "Ţipova" e perfect armonizată cu natura din jur, săpată în rocile calcaroase.
    Există mai multe legende legate de acest loc, și o amintim pe cea conform căreia „anume aici Ştefan cel Mare s-a cununat cu soţia sa Voichiţa” şi alta care „spune, cum că aici, în această mănăstire, şi-a sfârşit viaţa poetul mitologic grec Orfeu”.

4. Cetatea Soroca

   Se găsește în mijlocul orașului Soroca, la circa 160km spre nord de Chișinău și reprezintă cartea de vizită a orașului cu același nume. 
   Este locul potrivit dacă vrei să simți atmosfera epocii medievale.
     Cetatea Soroca a fost construita la trecatoarea peste Nistru pe locul unor fortificatii mai vechi și mai este cunoscută și drept loc unde s-au întrunit oștirile moldovene sub conducerea celebrului om de stat Dimitrie Cantemir și armatele rusești conduse de țarul Petru I în timpul campaniei de la Prut împotriva ostașilor turci în anul 1711.


6. Rezervația Naturală ”Codrii”

     În cadrul aceste rezervaţii funcționează un bogat “ Muzeu al naturii”, situat în centrul deluros al Republicii Moldova, pe Podișul Moldovei Centrale (raionul Strășeni), ocupând cca. 40% din suprafața acestui platou înalt.
    În rezervație se află sub ocrotire aproximativ 1000 specii de plante,43 specii de mamifere,145 specii de păsări,7 specii de reptile,10 specii de amfibii și mai mult de 10 mii specii de insecte. 
    Rezervația naturală ”Codrii” are o importanță semnificativă în protecția și înmulțirea speciilor de plante și animale pe cale de dispariție. 
     Totodată rezervația contribuie la conservarea biodiversității caracteristice Republicii Moldova, prin aceasta îmbunătățindu-se calitatea mediului înconjurător.

7. Mănăstirea Saharna

    Saharna este un sat din cadrul comunei Saharna Nouă din raionul Rezina, Republica Moldova, situat la aproximativ 110 km nord de Chișinău, pe malul drept al râului Nistru, la o altitudine de 28 de metri deasupra nivelului mării.
    Mănăstirea Saharna, în întregul ei ansamblu, este unul din cele mai vechi așezăminte monahale din cadrul Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova, compus din două mănăstiri: una rupestră (Bunavestire) și alta terestră (Sf. Treime).
      Istoria mănăstirii rupestre se cunoaște foarte puțin, neștiindu-se data precisă a întemeierii și cine sunt întemeietorii.
    Saharna formează 22 de cascade, dintre care cea mai cunoscută este Cascada „Groapa Țiganului” cu o înălțime de 5 metri. 



Comentarii

Postări populare de pe acest blog